Очила за работа с монитор


Счита се, че основна причина за зачестяването на оплакванията свързани с използването на електронни дисплеи е превръщането им във все по-неделима част от ежедневието на хората от всички възрасти. Най-често срещаните оплаквания са: бързо настъпване на зрителна умора, главоболие, замъглено зрение,  двойно зрение, загуба на концентрация, болки във врата, парене на очите, усещане за трептене на текста върху монитора. В много редки случаи причинителят е самият монитор (трептене, контраст, яркост). По-често причините са свързани със зрителни аномалии, очното и общото здраве или ергономични (свързани с правилната подредба на работното място и  позиция на тялото).

Широко разпространените „защитни очила за компютър“, бидейки по същество козметични очила с антирефлексно покритие, не представляват адекватно решение на проблема. Такова може да бъде предложено единствено след подробен оптометричен преглед – оптична корекция на далекогледство, късогледство, астигматизъм, анализ на двуочното зрение, подпомагане на акомодацията, откриване на лоши зрителни навици, ергономична подредба на работното място, подобряване стабилността на слъзния филм, контрол на облъчването със синя светлина и др.

Ето и някои съвети относно ергономията при работа с монитор:
– мониторът да бъде разположен централно в зрителното поле.
– разстоянието от монитора до окото да е поне 60-70 см.
– не трябва да има източници на светлина директно пред или зад монитора (посоката на погледа да е успоредна на повърхността на прозореца).
– погледът да е леко надолу (ъгълът между посоката на погледа и горния ръб на монитора да е 5° -35°).
– за носещите стандартни мултифокални очила (прогресив) монитора да е възможно по-ниско разположен (препоръчително е използването на офис-тип прогресив).
– прекалено ниската позиция на монитора при преносимите компютри може да бъде избегната чрез използването на отделна клавиатура.
Rabota_na_monitor_ergonomiq

ЗАПАЗЕТЕ СИ ЧАС ЗА ОПТОМЕТРИЧЕН ПРЕГЛЕД НА ТЕЛ. 052 616819 ИЛИ НИ ПОСЕТЕТЕ ЛИЧНО: ВИЖ НА КАРТАТА